– Regio informatie

Informatie over de departementen de Lot , de Lot et Garonne en de Tarn et Garonne

De Lot is een heuvellandschap dat is omgeven door grillige rivieren. Een rustige groene streek waar het massatoerisme nog niet is doorgedrongen. Men kan hier genieten van wandelen, fietsen, kanoën, middeleeuwse dorpjes, wijngaarden, marktjes, kunst en cultuur.

Cahors

De hoofdstad van het departement de Lot is de mooie oude stad Cahors. Cahors ligt in een meander van de rivier de Lot. Dankzij deze ideale ligging, aan drie kanten omgeven door de rivier en dus goed te verdedigen, werd Cahors ooit door de Romeinen gesticht. Veel delen van de oude binnenstad zijn nog bewaard gebleven, een stadswandeling is dan ook zeker een aanrader.

cahors

 

Vergeet niet de kathedraal Saint-Etienne, de kerk Saint-Barthélémy, de Chantrerie en de bekende brug Le Pont Valentré te bekijken. Vanaf de Mont Saint-Cyr heeft u een prachtig uitzicht over de hele stad.

Naast Cahors zijn er zeker nog vele plaatsen die een bezoek verdienen.

Het prachtige bedevaartsoord Rocamadour is op indrukwekkende wijze tegen een rots aangebouwd. De plaats maakt deel uit van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Rocamadour is met haar smalle straatjes en verschillende bezienswaardigheden erg geliefd bij de toeristen.

 

 

Saint-Cirq-Lapopie is een schitterend middeleeuws dorpje met niet veel meer dan 200 inwoners. Door de hoge mooie ligging heeft het vele kunstenaars aangetrokken.
Het is een ware belevenis om een streekmarkt te bezoeken.

Bij de plaatselijke Office de Tourisme (VVV-kantoor) kunt u informeren welke het dichts bij uw vakantie adres is.

Archeologie

De Lot kent veel kalkhoogvlaktes. Kalksteen staat erom bekend dat het grotten kan vormen. Zo is ook de onvergelijkbare pre-historische grot van Pech-Merle, één van de belangrijkste archeologische plekken in Europa, ontstaan. In deze bekende grot zijn verschillende wandschilderingen gevonden.

Cahors Wijnen

De Cahors is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk. Eeuwenlang stonden de wijnen uit deze streek bekend als kwalitatief uitstekend en was de Cahors wijn uitermate populair. Helaas gingen eind 19de eeuw vele druivenstokken verloren door de druifluis. Het heeft een tijd geduurd, maar na de Tweede wereldoorlog heeft de Cahors wijn weer haar oude goede niveau weten te bereiken.
De Cahors kent voornamelijk rode wijnen. Het is een vrij donkere wijn met een krachtige, fruitige smaak. Doordat er relatief veel tannine in verwerkt is, is de wijn zeker zo’n 10 à 12 jaar houdbaar.
Er zijn diverse wijnkastelen in de Lot waar u wijn kunt proeven. Dit is zeker de moeite waard.
Eén van de bekendste wijnkastelen in deze streek is die van prins Hendrik van Denemarken in Luzech.

Lekkernijen Zoals in geheel Frankrijk kunt u in de Lot ook genieten van lekkernijen van de streek. Uit de Lot komt de beste foie gras van Frankrijk en de confit de canard vindt zelfs zijn oorsprong in dit gebied. En bij dit alles drinkt u natuurlijk een heerlijk glas

Lot / Quercy

De QUERCY (de vroegere provincienaam voor het huidige Departement LOT), een adembenemende brok natuurschoon rondom de schitterende valleien van twee befaamde rivieren: de Dordogne en de Lot. Met daartussen de ruim beboste Causses, de kalksteenachtige hoogvlakten waar eeuwenlange natuurarbeid heeft gezorgd voor de fraaiste patronen.

De veelbezochte préhistorische grotten en wandschilderingen zijn de boeiende resten van 300.000 jaar geschiedenis. Evenals de talrijke kastelen die, strategisch gebouwd, ons nu de prachtigste vergezichten bieden. In de Lot vindt u toeristische toppers en droomdorpjes, maar ook natuur en ruimte. Wandelaars kunnen ontelbare weggetjes kiezen, waaronder de goed gemarkeerde routes van de Grande Randonnée (700 km). Waterliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de vele meren, visstekjes en natúúrlijk de rivieren de Dordogne, Lot en Célé. Prima zwemwater, maar ook heerlijk kanoën en kajakken, met een prachtig uitzicht vanaf het rustig stromende water. Dit stukje Frankrijk biedt u onbegrensde excursiemogelijkheden. Zoals het wereldberoemde, tegen de rotswand “geplakte” Rocamadour; de Gouffre de Padirac met zijn ondergrondse rivier, waarover u zich met een bootje kunt laten voortpunteren door de grotten;

Cahors en de Pont Valentré (middeleeuwse vestingbrug), St. Cirq-Lapopie en de grot van Pech-Merle, Figéac, St. Céré, Gourdon, de Cahors-wijnroute, en ga zo maar door. Maar ook prachtige stadjes als Sarlat en Domme, die geografisch in het Departement Dordogne heten te liggen, bereikt u gemakkelijk. En na uw uitstapje duikt u moe maar voldaan een restaurantje in, om daar van de gastronomische streekspecialiteiten te genieten: cèpes (paddestoelen), confits (eend- of gansgerechten), truffels, met natuurlijk de bekende Cahors-wijn op tafel. Een lekker voorjaar, warme zomer en schitterende herfst.

Dàt is de Lot. Kleurenpracht in een Zuidfrans decor!

De rivieren Lot, Garonne en Baisse, zorgen voor veel waterplezier in de vorm van zwemmen, vissen , kanoen, kajakken en met een house boat het Canal du Midi afzakken.

3000 jaar van Geschiedenis heeft zijn sporen achtergelaten in de vorm van grotten (bij Hautefage-la-Tour, Grottes de Fontirou en Grotte de Les Tournelles) kastelen waarvan Bonaquil een kasteel waar geen tweede van is.
Traditionele dorpjes ieder met z’n eigen festiviteiten zoals Pyols en Neroc.
Bastides (Monflanquin, Puymirol)
Kerken (Vianne/Romaanse Kerk)
Vele lokale markten (Pruimenmarkt in Villeneuve sur Lot).
Het licht glooiend landschap biedt uitstekende mogelijkheden tot het maken van wandelingen over de 150 goed aangegeven wandelroutes of een wandeltocht over de oude pilgrim route die naar Santiago de Compostela leidt.

De vele mooie golfbanen in de buurt zal u als golfliefhebber zeker weten te waarderen.
Voor de kinderen is een bezoek aan het familiepark Walibi bij Agen zeker de moeite waard.
Er zijn vele vestingsteden die de moeite waard zijn voor bezoek zoals: Montauban, Beaumont de Lomagne, Montjoi, Castelsagrat en Auvillar.
Kastelen zijn ook rijk vertegenwoordigd o.a. te Brassac, Larrazet, Bioule, Bruniquel.
Grotten vindt u ten noord-oosten van St. Antonin-Noble-Val, Grotte du Bosc. Rond Bruniquel vallen er nog onbekende prehistorische grotten te ontdekken.
Het jazz festival te Montauban in de tweede helft van juli is zeer de moeite waard. Voor de wandelaars is er het wandelpad G.R. 65. Het doorkruist de streek van Lauzerte, Moissac en Auvillar. Het is het bekendste en meest begane wandelpad van Europa. Sinds 1998 staat het Franse deel van de route van Saint-Jacques de Compostela ingeschreven op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

De abdij en het klooster van Moissac staan op de lijst als bijzondere halte voor pelgrims uit Europa. In de Tarn et Garonne kunt u de volgende sporten beoefenen paardrijden, zeilen , surfen, fietsen, golfen…

In elk gedeelte van de streek zijn er meren of recreatieparken waar gezwommen kan worden. De streek is rijk aan viswater 362 km. rivieren van de 2e catogorie, 112 km. beekjes van de 1ste catogorie en meren waar u enorme karpers kunt vangen. De boerenmarkten zijn een lust voor het oog; de wekelijkse markten van Caussade (maandag) van Montauban (zaterdag) en die van Valence-d’Agen (dinsdag) zijn de bekendste.

Tijdens de oogsttijden zijn een bezoek aan de fruitmarkt van Moissac de knoflookmarkt van Beaumont beslist de moeite waard.